Lockigt och Texturerat hår – the Do´s and Dont´s

Om du har lockigt eller texturerat hår är du nog redan medveten om att ditt hår kräver lite mer kärlek och omsorg än dina rakhåriga vänners. Ju tightare och fler lockar desto mer ömtåliga är dem, och desto mer kärlek behöver man därför ge dem. För spänstiga, glansiga och välmående lockar kommer här våra bästa tips på vad du ska och inte ska göra.

1. UNDVIK ÖVERDRIVET TVÄTTANDE

Ett lockigt hår behöver sina naturliga oljor för att hålla sig just lockigt och spänstigt. Att tvätta håret varje dag kan torka ut ett lockigt hår och göra det livlöst. En eller två gånger i veckan högst är optimalt.

2. UNDVIK ATT TORKA HÅRET PÅ FEL SÄTT 

Hur du torkar ditt hår gör mycket för texturen. Det mest skonsamma sättet att torka ett lockigt hår är att separera och tvinna lockarna i mindre sektioner efter att du applicerat din leave in produkt i haddukstorrt hår. Låt därefter håret självtorka, eller föna med en diffuser på hög värme med lågt blås. Undvik att ta för mycket i ditt hår innan det är torrt för att slippa friss.

3. VÄLJ DINA STYLINGPRODUKTER NOGA

Silikoner är något att hålla dig borta från om du har lockigt hår då det lägger sig som en hinna runt hårstrået i stället för att tränga in i det och ge långvarig fukt. Silikon-hinnan runt hårstrået ger en illusion av glans, men skapar i verkligheten en barriär som förhindrar fukt att tränga in i hårstrået.

Även alkohol är en ovän till lockigt hår som torkar ut håret och gör lockarna mindre spänstiga. Det du behöver är fuktbaserade produkter som håller inne fukten och eliminerar friss.

original_absolution-on-taigan-r-co-high-dive-moisture-shine-creme-1494873746High Dive Moisture + Shine Crème

4. VAR FÖRSIKTIG MED VÄRME NÄR DU STYLAR HÅRET 

Stylingverktyg med värme är ett lockigt hårs största fiende. Plattången kan faktiskt förvandla hela lockens grundstruktur. Om du ändå måste använda fönen eller plattången regelbundet så prova att dra ner värmen på verktygen till halva styrkan, och var noga med att alltid använda värmeskydd!

5. SKYDDA DIG ALLTID FRÅN SOLEN 

En annan skadlig faktor att skydda dig från är solen. Kombinationen av sol, vind, havsvatten och sand kan ofta resultera i torra, trassliga längder. För att behålla dina lockar mjuka och spänstiga behöver du en solskyddande produkt före och en mjukgörande leave in produkt efter stranden.

Lernberger Stafsing Leave-in Treatment BB Cream,  Rene Furterer Hydrating Styling Cream

6. ÖVERDRIV MED FUKTEN

Fukt, fukt och åter fukt. Det är hemligheten till ett friskt och spänstigt lockigt hår. Ett lockigt hår behöver glans, definition och fukt för att inte bli frissigt och torrt. Ingredienser att leta efter är bland annat Kokosolja, Arganolja och Sheasmör.