Så lyckas du med ditt färgade hår

Att färga håret kan vara en både kostsam och tidskrävande historia. Men det är också det bästa sättet att med ganska små medel göra en stor förändring. Tiden kan vi tyvärr inte ge dig tillbaka, men med rätt knep och produkter kan du få ditt nyfärgade hår att hålla längre och därmed bli mer värda pengarna du spenderat på det. Här är 6 knep för dig som redan har eller är sugen på ett färgat hår, och produkterna du behöver för att underhålla det på bästa sätt!

1. Välj hårvårdsprodukter med omsorg

Det kan verka uppenbart, men efter att du färgat håret är det är viktigt att alltid använda hårvårdsprodukter för färgat hår, som hjälper till att bevara färgens lyster och glans längre. Håll dig borta från djuprengörande schampon som exfolierar hårbotten och kan få hårfärgen att blekna.

Oribé Beautiful Color Schampoo, Matrix Biolage ColorLast Schampoo, Davines Minu Schampoo

2. Var sparsam med att tvätta håret

Tvätta inte håret för ofta, då det gör att färgen försvinner fortare. Schampo tar bort naturliga oljor i håret som hjälper till att hålla färgen livfull. För att förhindra att ditt färgade hår tappar färgen ska du helst inte tvätta det mer än två gånger i veckan.

3. Undvik solen

Var försiktig i solen och skydda håret med en hatt, sjal, eller en leave-in produkt med solskyddsfaktor i. Solen bleker håret, och gör att färgen förändras snabbare. Tänk dock på att även om du använder en hårvårdsserie som skyddar mot solen, behöver du komplettera med en hatt, eller hålla dig i skuggan för att färgen inte ska förändras.

Revlon Professional Uniq One Hair Treatment, Redken Color Extend Sun

4. Snåla inte med fukten

Fukt är viktigt för att behålla lyster och glans i färgat hår. Var noga med att alltid använda balsam när du tvättar håret, och gör fuktgivande inpackningar regelbundet. Ett tips för solsemestern är att ta med en hårinpackning till stranden, som du kan passa på att vårda håret med efter sista doppet i havet. Det kommer att få din färg att hålla längre.

Shu Uemura Color Lustre Masque, Kérastase Reflection Fondant Chromatique 

5. Konsultera din frisör

Är det första gången du färgar håret, eller är osäker på vad du vill göra så ska du först be om att få en ordentlig konsultation av din frisör. Din frisörs jobb är att guida dig till vilken färg som passar dig och ditt hår bäst.

6. Ha rimliga förväntningar

Var medveten om att vissa färger är svårare än andra att få till samt att vissa färger kräver mer omsorg än andra för att hålla. Om du vill gå från mörkt till blont på ett frisörbesök kommer håret ta rejält med stryk. Det går tyvärr inte att undvika oavsett hur duktig frisören är och hur bra produkter du använder. Rödfärgat hår tenderar att tappa färgen snabbast, då de har de största molekylerna, vilket gör att de har svårt att tränga ner djupt i hårstrået.