CORINNES VÄNNER – Josefin Gligic

Josefin Gligics intresse för hår, och framför allt styling började redan vid 11 års ålder när hon snaggade av sig hela håret. Sedan dess har mycket hänt, bland annat har Josefin rest världen över och arbetat med de största och främsta hårstylisterna i världen. Hur är egentligen yrket som hårstylist? Och hur gör man för att ta sig in på den exklusiva modescenen och få jobba med de allra största namnen i branschen? Vi har frågat Josefin om allt vi vill veta. 

Min dröm var att jobba på modeveckorna med alla de stora namnen runt om i Europa, och idag har jag gjort de stora modehusens visningar med hårstylisterna som jag sett upp till sen lång tid tillbaka. Det känns verkligen inspirerande och peppande att jag lyckades nå den drömmen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det också är min hobby, något som jag tycker är genuint roligt. Att jobba fritt som frilans passar också min personlighet väldigt bra. Jag får träffa många olika spännande människor, jobba med olika team och resa till många olika inspirerande platser.

Har det alltid varit en dröm att jobba som hårstylist? 

Jag var tidigt väldigt fascinerad av mode, smink och hår. Höjdpunkten i mitt tonårsliv var de två gånger om året när ELLE´s trendbilaga kom ut- fylld med bilder och reportage från modeveckorna. Jag satt jämt och experimenterade med smink och hår hemma efter skolan, det var min största hobby. Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag då att det var något jag skulle kunna jobba med när jag växte upp.

Hur tog du dig till där du är idag i karriären?  

Innan jag tog karriärssteget  att flytta till Paris för att jobba med de stora namnen i hårbranschen såg jag till att skaffa mig en fransk agent. Så när jag väl kom till Frankrike kunde jag börja jobba direkt med olika magasinjobb, reklam och visningar. Min dröm var att jobba på modeveckorna med alla de stora namnen runt om i Europa, och idag har jag gjort de stora modehusens visningar med hårstylisterna som jag sett upp till sen lång tid tillbaka. Det känns verkligen inspirerande och peppande att jag lyckades nå den drömmen.

Vilket är ditt bästa karriärsminne? 

Det roligaste jag gjort under min karriär hittills var nog när jag var med i Eugene Souleimans team på förarbete inför Margielas visning. Det var en stor kreativ lekstuga för en hårnörd som jag, och legendariska Pat McGrath stod för makeupen. Jag får fortfarande nypa mig i armen när jag står och gör hår tillsammans med de stora namnen och för de stora modeikonerna som jag sett upp till i hela mitt liv. Men det mest betydelsefulla för mig i mitt yrke är ändå det som sker tillsammans med kunder när jag jobbar på salong. När jag kan se att kunden får en självförtroendeboost och växer några centimeter på längden när jag hjälpt dem att hitta rätt färg och form, det betyder allra mest för mig.

Vad fick dig att till slut flytta hem till Sverige igen? 

Efter flera år av jobb utomlands fick tillslut min fru, min hund och drömmen om en liten röd stuga vid en sjö i skogen mig att flytta hem till Sverige igen. Vi lever just nu vår den drömmen som är det perfekta komplementet till en stressig tillvaro i Stockholm eller Paris där vi nu oftast jobbar. Kontrasterna mellan dessa tre ställen gör att vi får det bästa av tre världar, vilket är så tillfredsställande!

Idag jobbar jag med modeveckorna runt om i världen och har en agent både i Paris och i Stockholm. Jag jobbar också ständigt med att utveckla min egna onlinebutik Backstager.se där jag samlar alla hår-nördiga verktyg och produkter som tidigare varit svåra att få tag på i Skandinavien på ett ställe. Jag har även tillsammans med kollegor jag mött under året i branschen startat initiativet KAI som jobbar för att få frisöryrket att ta mer plats, och närma sig modebranschen. Utöver detta är jag också med i juryn för Swedish Beauty and Cosmetics Awards där vi testar nya produkter på marknaden. Dessutom håller jag i utbildningar, och tar andra uppdrag inom mode och beauty.

Skärmavbild 2018-03-23 kl. 11.48.31.png

 

Hur ser din egna hårvårdsrutin ut? 

Mitt eget hår lägger jag faktiskt knappt någon tid på alls, vilket är ganska vanligt om man jobbar i branschen. Jag satsar på en ordentlig klippning regelbundet för att göra det enklare att styla och sköta om. Jag tvättar håret 1-2 gånger i veckan och ser alltid till att använda ett professionellt schampo och balsam som är färgbevarande. Jag har alltid ett värmeskyddande serum eller någon form av leave-in produkt nära till hands när jag ska föna och styla håret.

Jag använder inte så många produkter på mig själv, men något jag alltid har med mig i jobbväskan är SPIKE, ett stenhårt japanskt hårspray som räddar alla möjliga situationer och löser alla problem som kan uppstå i jobbet när jag stylar hår. I min egna handväska ser jag alltid till att ha hårsnoddar.

Mitt bästa tips som hårstylist är att inte tvinga sitt hår till något som är långt ifrån dess naturliga läge, att inte överarbeta det. Alla borde också ha en leave-in produkt i form av  serum eller primer som bas i sin hårvårdsrutin. Det är lika viktigt som serumet i din ansiktsrutin.