Fem vanliga hårvårdsproblem, och hur du löser dem

Vinterns hårvårds-hacks och tips för att slippa allt ifrån kluvna toppar, till torrt och livlöst hår skulle man kunna skriva ett helt uppslagsverk om. Det är minst sagt en snårig djungel av produkter och tips att försöka navigera genom. Till vår hjälp har Corinne listat 6 vanliga hårvårdsproblem, och lösningarna på dem. 

Statiskt hår

Under vintern när vi ofta går mellan varma innetemperaturer och kalla vindar ute är det svårt att undvika den hårresande effekten. För att dämpa den statiska känslan, är det viktigt att använda en antistatisk leave in produkt efter att du tvättat håret. Precis före du går ut kan du även gnugga lite handkräm eller bodylotion i handflatorna och stryka längs längderna. Att borsta håret gör det lätt flygigt och statiskt oavsett årstid, ett bra tips är att spraya lite en torr hårspray på borsten innan du drar den genom håret.

Platt hår

Undvik tunga och alltför fuktgivande produkter som tynger ner, håll dig i stället alltid till de volymgivande serierna. Ett bra stylingknep för platt hår är att föna håret upp och ner för att tillföra volym i rötterna. Även torrschampo och volympuder, som ger samma effekt är alltid bra att ha nära till hands. Prova att sova med håret uppsatt i en knut för att ge det lite naturligt fall och volym. Om inga av ovanstående tips fungerar, sluta kämpa emot, och omfamna i stället ditt platta hår. Prova till exempel wet-looken som förmodligen är perfekt för just dig. Den strama, djupa snedbenan passar även perfekt för platta hår.

gP_1J_FXOQrl.jpg

Oljig hårbotten

Undvik att massera din hårbotten och ta i håret med händerna för mycket, då det stimulerar talgproduktionen. Undvik också alltid att använda inpackning och leave in produkter nära hårbotten. Se även över ditt schampo, kanske behöver du byta alternativt varva med ett för fet hårbotten.

Torrt hår

Det säger kanske sig självt, men ett torrt hår behöver mycket fukt. Tumma inte på hårinpackningarna i veckorna. Är håret extra torrt kan du till och med använda inpackning istället för balsam under en tid. Stylingverktyg som använder värme så som fön, locktång och plattång torkar ut håret så låt ditt hår vila från dessa om det känns torrt. Även fel sorts borstar sliter på håret och kan få det att kännas torrt, använd en borste med svinborst som får de naturliga oljorna i hårbotten att fördelas över längderna och håller dem friska och återfuktade.

Ingen lyster 

Se till att alltid lägga till en leave in produkt efter din hårtvätt för att behålla glans och lyster. Shu Uemuras stylingprodukter ger bra med lyster utan att ge en fet eller oljig känsla. Eventuellt kan en tyngre inpackning någon gång i veckan behövas, prova till exempel en Olaplexbehandling som  bygger upp håret på djupet.

Shu Uemura Cotton Uzu Defining Flexible Cream, Essence Absolut, Blow Dry Beautifyer 

Håravfall 

Många gånger beror håravfall hos framför allt kvinnor på stress, vilket ju tyvärr är svårt att kontrollera. Men det kan vara bra att uppmärksamma hur mycket du stressar i vardagen om du upplever att du i perioder tappar väldigt mycket hår. Annars är det bra att undersöka om man har brist av något ämne i kroppen. Kosttillskotten Priorin och Biotin är två märken jag själv testat för hårtillväxten, som jag har bra erfarenhet av och kan rekommendera.

Vilka hårvårdsproblem behöver du hjälp med? Ställ dina frågor nedan i kommentarsfältet eller maila oss, så ska vi besvara dem. Kanske blir just dina funderingar vårt nästa ämne att ta upp. Alla frågor är bra frågor!