Corinne slår hål på 6 myter om hårvård

Växer håret fortare om man klipper det ofta? Och mjäll är väl samma sak som torr hårbotten, eller? För att du ska slippa slösa tid på onödiga hårvårdsrutiner, har vi här nedan samlat några av de vanligaste myterna att sluta tro på direkt.

1. Kluvna toppar går att reparera

När hårtopparna väl klyvts kan du tyvärr inte med hjälp av produkter reparera dem igen. Det som sker i hårstrået när det klyvs är att det skyddande ytskiktet skadas, och tyvärr finns inget klister som kan “stänga hårstrået” igen. Det bästa och enda botemedlet för kluvna toppar är att klippa dem regelbundet. Genom att använda vårdande och skyddande produkter med hög kvalité kan du dock skjuta upp klipptiden något.

07bfcc625efe79b2cfd2cd57c4f186d7--alberta-ferretti-spring-
Det finns tyvärr ingen mirakelprodukt för kluvna toppar, det bästa tipset är att klippa dem regelbundet
2. Ju mer du borstar håret desto bättre

Det är inte riktigt så enkelt. Anledningen till att du ska borsta håret är att vårdande oljor från hårbotten fördelas ut i längderna och för att smuts, damm och hudpartiklar ska borstas ut från hårbotten. Dessutom kommer blodcirkulationen i hårbotten igång när man borstar håret, vilket kan få det att växa bättre.

Däremot kan det slita på håret att borsta det, och speciellt om man använder en dålig borste och har fel teknik. Man ska helst undvika helt att borsta håret när det är blött, då det är som mest skört och hårstråna lätt bryts. Om du ändå måste borsta håret efter att du tvättat det, applicera först en leave-in kräm som är utredande och förbereder håret för borsten. Även tekniken för hur du borstar är viktig, börja nedifrån och jobba dig uppåt och använd alltid en borste av bra kvalité.

Joico Moisture Recovery Leave In Moisturizer, HH Simonsen Wet Brush 

3. Håret växer fortare om du klipper det ofta 

Att klippa håret gör inte att det växer fortare, men det finns andra skäl till att klippa sig ungefär var sjätte till var åttonde vecka. När håret blir slitet i topparna kan det se tunnare ut, att klippa av de kluvna topparna får håret att se fylligare och friskare ut.

Om man vill spara ut håret kan det vara kontraproduktivt att klippa sig ofta, även om det är vad många tror att man ska göra. Se till att bara klippa precis det som behövs och inte för ofta så att håret hinner växa. Lägg upp en plan tillsammans med din frisör för hur du ska sköta om ditt hår mellan klippningarna.

4. Mjäll beror på torr hårbotten 

Tvärtom går mjäll ofta hand i hand med en fet hårbotten. Mjäll orsakas av en jästsvamp som trivs bra i fet hårbotten. Hudflagorna som lossnar är kroppens reaktion på svampen. Om du tvättar håret sällan för att försöka minska mjället, är risken att effekten blir tvärtom. Så tvätta istället håret som vanligt, men använd ett bra schampo specifikt för mjäll (inte torr hårbotten). Om du är osäker på om det är mjäll eller torr hårbotten du har, be din frisör att titta i din hårbotten och ge dig rekommendationer på vilka produkter du ska använda.

Maria Nila Head and Hair Heal Schampoo och BalsamRedken Scalp Relief Dandruff Control 

5. Att färga håret är skadligt 

Nu för tiden är kemikalierna och produkterna vi använder på salong så pass utvecklade att det inte är särskilt skadligt för håret att färga, tona eller slinga det. Är frisören kunnig, och klienten ärlig med vad man eventuellt gjort för hemmabehandling tidigare är risken för att något ska gå snett väldigt liten.

6. Byt schampo ofta eftersom att det slutar fungera efter ett tag

Vilket schampo du ska använda, och vilken effekt det ger beror på vilket skick ditt hår är i. Detta varierar över tid oavsett vilket schampo du använder. Att du behöver byta produkter med jämna mellanrum beror alltså snarare på ditt hår än på schampot.