Allt värt att veta om Vampire Treatment

I kontrast till vad namnet antyder, ingår varken huggtänder, vitlök eller fladdermöss i behandlingen vars namn låter mer som en Sci-fi serie på Netflix, än en hud- och hårvårdsbehandling. Blod däremot, är vad behandlingen fått sitt namn ifrån. För att ta reda på allt om vampire treatment, eller PRP som är det medicinska namnet på behandlingen, har vi som vanligt tagit hjälp av en expert på ämnet. Denna gång i form av Eva-Marie Petterson som är utbildad sjuksköterska och hudvårdsterapeut.

Vad är vampire treatment och vad är syftet med behandlingen?

“PRP står för Platelet Rich Plasma vilket är en trombocytrik plasma som innehåller koncentrerade blodplättar. Behandlingen uppfanns redan på 70-talet, och användes då främst inom kirurgi, tandvård och idrottsmedicin. Men på senare tid har den blivit mer och mer vanlig för estetiska syften inom hår och hudvård. PRP är idag den senaste biotekniska behandlingen inom antiage och hårstimulans. Eftersom att PRP behandlingen enbart innehåller kroppens egna celler är den 100 % naturlig och fri från allergener.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen börjar med ett blodprov, som direkt centrifugeras tills blodplasman blir 3-5 ggr mer koncentrerad. Den utvunna plasman injiceras sedan med tunna nålar i huden eller i hårbotten i områden som är i behov av läkning, stimulans, eller tillväxt. Behandlingen tar ungefär 20-30 minuter, och återhämtningen sker snabbt. En mindre rodnad eller svullnad kan förekomma några timmar efter behandlingen.

Vad får man för resultat?

När blodplasman injiceras i hårbotten stimuleras stamcellerna runt hårsäckarna, och ger passiva hårsäckar kraft, stimulering och tillväxt. Behandlingen hjälper till att bromsa håravfall, boosta håret och ger det en ökad näringstillförsel. PRP kan även användas på skäggväxt och ögonbryn för att öka tillväxten med goda resultat.

diet-plans-kaia-gerber-227916-1507736448810-main.640x0c
PRP används bland annat för att göra tunt hår både tjockare och mer livfullt
PRP kan även användas på huden, vad är syftet med den behandlingen?

Syftet med behandlingen på huden är att öka kollagenproduktionen och cellförnyelsen, vilket motverkar hudens åldrande. Dessutom har PRP en läkande effekt på olika hudproblem så som akne, och kan även mildra ärrbildning i huden som skapats av hudproblemen.

Vad ger behandlingen för resultat på huden?

Blodplasman återuppbygger kollagenet i huden, och reducerar därmed rynkor och ålderstecken. Huden får en mer ungdomlig lyster, och en bättre elasticitet. Behandlingen ger en bättre hudkvalité, och fungerar på alla typer av hud. Det är en långtidsinvestering för huden, effekterna sker gradvis från 2 veckor till 6 månader efter behandlingen.”