En kemilektion i ämnet Olaplex!

Bör jag göra en Olaplex behandling? Vad är ens Olaplex, och hur fungerar det? Vi har svaren på alla dina frågor! Och för att försäkra er om att det inte är Google som står bakom informationen, har vi tagit professionell hjälp av Caroline Jäderblom som är utbildare på salong Bond i stockholm.

salonkitbottles.jpgOlaplex skapades av två av USA´s främsta forskare och doktorer i kemi och material, Dr. Craig Hawker och PHD Eric Pressly på the Hawker Group. Behandlingen lanserades i USA under sommaren 2014 och har sedan dess kommit att bli en världssuccé som nu finns i över 130 länder.

Innan vi nördar ner oss i teknologin bakom Olaplex, behöver vi fastställa två punkter:

Ditt hår består bland annat av Keratin och Svavelbindningar.
Keratinet kan liknas vid hårets muskler och svavelbindningarna vid hårets skelett.

Nu kan vi fortsätta.

Olaplex är inte en kosmetisk och ytlig behandling, utan arbetar med håret på insidan. Varje gång man utsätter sitt hår för en kemisk process, alltså färgar, slingar eller tonar det så urholkas keratinet ur håret. Det som sker är att svavelbindningar i hårstråna delar på sig vid en kemisk behandling, och lyckas inte hitta tillbaka till varandra utan blir aggressiva och börjar förbruka keratin.

När svavelbindningarna inte längre är intakta blir håret skört och poröst. Andra faktorer som påverkar svavelbindningarna negativt är stylingverktyg, sol, bad och att borsta håret. Till slut finns det så lite keratin kvar i håret att det börjar brytas och gå av. Med hjälp av en Olaplexbehandling kan man få många av svavelbindningarna i håret att återförenas igen, vilket stärker håret inifrån.

Hårets Keratin är unikt och svårt att återskapa. Forskning har länge försökt ta fram en liknande substans, det är ofta dessa vi stöter på i stärkande inpackningar och balsam. Men inpackningarna är bara temporära lösningar som tvättas ur. Har man dessutom ett  skadat hår som utsatts för mycket värmestyling har man ett skadat fjällskikt, och ett poröst hår. Porösa hår har svårt att behålla det vi tillför i form av pigment och inpackningar. Olaplex verkar då genom att stärka håret inifrån och reparerar hårets fjällskikt vilket gör att vi kan ta tillvara på det som vi tillför det.

Sammanfattningsvis, varför ska man göra en Olaplexbehandling? För att stärka håret inifrån på djupet så att de inpackningar och masker vi använder inte bara reparerar håret tillfälligt, utan faktiskt gör skillnad. Och för att få ett finare resultat när vi färgar håret genom kemiska behandlingar.