Allt värt att veta om Crystal Gel treatment

Malibu C är ett amerikanskt wellness märke som främst fokuserar på en kollektion av veganska hårvårdsbehandlingar som är fria från parabener, sulfater, konserveringsmedel och parfymer. Varumärket grundades 1985 och har sina rötter i forskning och teknologi. En utav behandlingarna i Malibu C´s sortiment är en renande C-vitamin-kur som heter Crystal gel treatment. Vi har frågat Caroline Jäderblom, expert och utbildare i Crystal gel treatment på salong Bond i Stockholm om allt värt att veta om behandlingen.

Vad är Crystal gel treatment?

“Teknologin bakom behandlingen med Crystal gel bygger på C-vitamin och dess antioxidanta egenskaper. Man har blandat C-vitamin tillsammans med andra ingredienser som tillsammans rengör håret på djupet och eliminerar beläggningar, metaller och mineraler på ett skonsamt sätt.”

61SRgxstI1L._SY355_.jpg

Varför är det skadligt med metaller och mineraler för håret?

“Metaller och mineraler skadar håret på många olika sätt. De är uttorkande för håret och kan göra det dassigt. Dessutom kan det missfärga håret vid kemiska behandlingar, alltså när vi färgar eller tonar håret då man tillför syre i form av väteperoxid som reagerar med metallerna och mineralerna. Därför är Crystal gel treatment en perfekt behandling att göra innan man färgar håret, då man kan vara säker på att man får den nyans man vill ha, eftersom att det inte finns några ämnen i håret som färgen kan reagera med och missfärga håret med.”

Hur kommer det sig att metallerna och mineralerna hamnar i håret från början?

“I de flesta fall är det så enkelt att det beror på vattnet vi duschar med. Det finns ofta beläggningar i gamla vattenrör som fastnar i håret. I år har vi dessutom haft extra låga vattennivåer vilket innebär att vi har en högre halt av metaller i vattnet. Alla som använder spray för att få bort kalkrester i badrummet kan vara säkra på att de har kalk även i håret. Dessutom finns dessa metaller och mineraler även i luften, speciellt i storstäder med mycket avgaser.”

Hur fungerar behandlingen?

“Metallerna och mineralerna är positivt laddade, och vårt hår är negativt laddat, därför gillar de varandra. De skadliga metallerna och mineralerna fäster i håret på en laddning, då måste vi göra håret laddningslöst för att de ska släppa. Detta gör vi genom att sänka pH-värdet i håret under 4 med hjälp av Crystal gel lösningen. Hårstråna stängs när vi applicerar den sura lösningen, och då måste vi i nästa steg värma upp håret för att öppna det igen så att behandlingen kan verka. Värmen tillsätter vi med hjälp av en värmemössa som får sitta på i 45 minuter medan behandlingen gör sin verkan.”

Vad får man för resultat?

“När lösningen tvättats ur får vi ett helt renat hår, fritt från beläggningar som nu bättre kan ta emot det vi tillför det i form utan kemiska behandlingar. Färg och toning som appliceras efter Crystal gel behandlingen får exakt den rena ton man tänkt sig eftersom att färgen inte har några skadliga ämnen att reagera med i håret. Resultatet är ett hår som ser rent, och friskt ut.”